Tel: +86 755 2357 1734

Mob: +86 189 2287 9832

E-mel:

Pusat teknikal

Rumah - Pengurusan projek - Pusat teknikal - Glosari istilah pengacuan suntikan plastik

Glosari istilah pengacuan suntikan plastik

03. 09, 2022

Beberapa glosari istilah yang berkaitan dengan reka bentuk bahagian plastik, pembuatan acuan dan acuan suntikan plastik.

Agen Antistatik: Aditif yang digunakan untuk membantu menghilangkan atau mengurangkan elektrik statik dari permukaan bahagian plastik.

Plate Sandaran: Plat yang digunakan sebagai sokongan untuk blok rongga acuan suntikan plastik, pin panduan, sesendal, dsb.

Bos: Protuberan pada bahagian plastik yang direka untuk menambah kekuatan, memudahkan penjajaran, menyediakan pengancing, dsb.

Rongga: Ruang di dalam acuan suntikan di mana bahan disuntik.

Plat Pengapit: Plat yang dipasang pada acuan plastik dan digunakan untuk mengikat acuan pada plat.

Pengacuan Suntikan Bersama: Proses suntikan pelbagai hala khas di mana rongga acuan diisi dahulu sebahagiannya dengan satu plastik dan kemudian pukulan kedua disuntik untuk membungkus pukulan pertama.


Glosari istilah pengacuan suntikan plastik


Saluran Penyejukan: Saluran yang terletak di dalam badan acuan suntikan yang melaluinya medium penyejukan diedarkan untuk mengawal suhu permukaan acuan.

Kitaran: Urutan lengkap operasi dalam proses untuk melengkapkan satu set acuan. Kitaran diambil pada satu titik dalam operasi dan berakhir apabila titik ini dicapai semula.

Pembukaan Siang: Jarak maksimum antara plat pegun dan bergerak unit pengapit dalam kedudukan terbuka sepenuhnya.

Gerbang Terus: Sprue yang menyuap terus ke dalam rongga acuan suntikan.

Draf: Tahap tirus dinding sisi rongga acuan atau sudut kelegaan yang direka untuk memudahkan penyingkiran bahagian daripada acuan suntikan plastik.

Pin Ejektor: Pin yang ditolak ke dalam rongga acuan dari belakang apabila acuan terbuka untuk memaksa bahagian siap keluar dari acuan. Pin kalah mati ialah glosari lain.

Pin Pulangan Ejector: Unjuran yang menolak pemasangan ejektor ke belakang apabila acuan suntikan ditutup. Pin permukaan dan pin kembali ialah glosari istilah lain.

Acuan Keluarga: Acuan berbilang rongga di mana setiap rongga membentuk salah satu bahagian komponen bahagian siap yang dipasang.

Gerbang Kipas: Pintu yang digunakan untuk membantu mengurangkan kepekatan tekanan di kawasan pintu pagar dengan merebak bukaan ke kawasan yang lebih luas. Kurang meledingkan bahagian biasanya boleh dijangkakan dengan penggunaan pintu jenis ini.

Denyar: Plastik tambahan dilekatkan pada acuan biasanya di sepanjang garis pemisah acuan.

Garis Aliran: Tanda kelihatan pada item siap yang menunjukkan arah aliran cair ke dalam acuan suntikan plastik.

Tanda Aliran: Kemunculan permukaan beralun pada bahagian acuan yang disebabkan oleh pengaliran cair yang tidak betul ke dalam acuan suntikan.

Ger: lubang yang melaluinya leburan memasuki rongga acuan.

Acuan Hot-runner: Acuan di mana pelari diasingkan daripada rongga sejuk dan disimpan panas. Acuan hot-runner membuat bahagian yang tidak mempunyai sekerap.

Tekanan Suntikan: Tekanan pada muka skru suntikan atau ram semasa menyuntik bahan ke dalam acuan.

Papancutan: Aliran bergelora dalam leburan yang disebabkan oleh pintu bersaiz kecil atau di mana bahagian nipis menjadi lebih tebal dengan cepat.

Jig: Alat untuk memegang bahagian pemasangan semasa proses pembuatan.

Pin Kalah Mati: Batang atau peranti untuk mengetuk bahagian yang telah siap daripada acuan plastik.

Unit kawalan suhu acuan: Peralatan tambahan yang digunakan untuk mengawal suhu acuan. Sesetengah unit boleh memanaskan dan menyejukkan acuan suntikan. Satu lagi glosari yang dipanggil penyejuk, hanya sejukkan acuan.

Plat Bergerak: Plat mesin pengacuan suntikan yang digerakkan oleh ram hidraulik atau togol mekanikal.

Acuan Berbilang Rongga: Acuan suntikan yang mempunyai dua atau lebih tera untuk membentuk item siap dalam satu kitaran mesin.

Acuan Berbilang Bahan: Suntikan dua atau tiga bahan, mengikut urutan, ke dalam acuan tunggal semasa kitaran pengacuan tunggal. Mesin pengacuan suntikan dilengkapi dengan dua atau tiga plasticator.

Muncung: Hidung logam berteras berongga yang diskrukan ke hujung suntikan plastikator. Muncung sepadan dengan kemurungan dalam acuan. Muncung ini membolehkan pemindahanr daripada leburan daripada plasticator ke sistem pelari dan rongga.

Pembungkusan: Pengisian rongga acuan atau rongga sepenuh mungkin tanpa menyebabkan tekanan yang tidak wajar pada acuan suntikan atau menyebabkan kilat muncul pada bahagian siap.

Barisan Perpisahan: Pada bahagian yang telah siap, garisan ini menunjukkan tempat kedua-dua bahagian acuan bertemu apabila ia ditutup.

Pintu Pinpoint: Pintu terhad berdiameter 0.030 inci atau kurang, pintu ini biasa digunakan pada acuan hot-runner.

Plat Penahan: Plat o yang boleh ditanggalkan, seperti rongga acuan, pin ejektor, pin panduan dan sesendal dipasang semasa pengacuan suntikan.

Pelari: Saluran yang menghubungkan sprue dengan gerbang untuk memindahkan cair ke rongga.

Pukulan Pendek: Gagal mengisi sepenuhnya acuan suntikan plastik atau rongga acuan.

Kapasiti Tangkapan: Secara amnya berdasarkan polistirena, ini ialah berat maksimum plastik yang boleh disesarkan atau disuntik dengan satu pukulan suntikan. Secara amnya dinyatakan sebagai auns polistirena.

Pengecutan: Perbezaan dimensi antara bahagian acuan dan dimensi acuan sebenar.

Bar Sisi: Potongan longgar digunakan untuk membawa satu atau lebih pin acuan dan dikendalikan dari luar acuan plastik.

Pin lukis sisi: Unjuran yang digunakan untuk mengarah lubang ke arah selain daripada garis penutup acuan dan yang mesti ditarik balik sebelum bahagian itu dikeluarkan daripada acuan suntikan.

Acuan rongga tunggal: Acuan yang mempunyai hanya satu rongga dan menghasilkan hanya satu bahagian siap setiap kitaran.

Tanda Sink: Lekukan cetek atau lesung pipit pada permukaan bahagian siap yang dihasilkan oleh pengecutan atau isian rendah rongga.

Sesendal Sprue: Sisipan keluli keras dalam acuan suntikan yang menerima muncung plasticator dan menyediakan bukaan untuk memindahkan cair.

Sprue Gate: Satu laluan yang melaluinya cair mengalir dari muncung ke rongga acuan.

Kunci Sprue: Bahagian resin yang dikekalkan dalam perigi slug sejuk oleh potongan bawah. Kunci ini digunakan untuk menarik sprue keluar dari sesendal semasa acuan terbuka. Kunci sprue itu sendiri ditolak keluar dari acuan suntikan plastik oleh pin ejektor.

Sprue: Bukaan suapan yang disediakan dalam pengacuan suntikan antara muncung dan rongga atau sistem pelari.

Acuan Tindanan: Dua atau lebih acuan daripada jenis yang serupa yang diletakkan satu di belakang yang lain untuk membolehkan bahagian tambahan dibuat semasa kitaran.

Plat Penarik: Plat yang menanggalkan kepingan acuan daripada pin teras atau palam daya. Plat penjalur ditetapkan untuk beroperasi dengan membuka acuan suntikan plastik.

Pintu Tab: Tab kecil yang boleh ditanggalkan kira-kira ketebalan yang sama seperti item yang dibentuk, tetapi biasanya berserenjang dengan bahagian untuk mudah dikeluarkan.

Jarak Tie-Bar: Ruang antara palang pengikat mendatar pada mesin acuan suntikan. Pada asasnya, ukuran ini mengehadkan saiz acuan yang boleh diletakkan di antara palang pengikat dan ke dalam mesin pengacuan suntikan.

Undercut: Tonjolan atau lekukan yang menghalang pengeluaran daripada acuan tegar dua keping.

Pengadang Injap: Sejenis pintu pagar di mana pin dipegang di dalam pintu pagar atau saluran melalui tegangan spring. Apabila strok suntikan bergerak ke hadapan, gerbang ini memampatkan plastik dalam pelari. Apabila penimbunan tekanan ini mencukupi untuk mengatasi ketegangan spring, pin kemudian ditolak ke belakang (ditarik) dan penyahmampatan cepat leburan memenuhi rongga pada kelajuan yang sangat tinggi.

Bohong: Saluran cetek atau celah bukaan dalam rongga untuk membolehkan udara atau gas keluar semasa cair memenuhi rongga.

Warpage: Istilah ini bermaksud herotan dimensi dalam objek yang dibentuk.

Talian Kimpalan: Tanda boleh dilihat pada bahagian siap yang dibuat oleh pertemuan dua bahagian hadapan aliran cair semasa pengacuan suntikan.