Tel: +86 755 2357 1734

Mob: +86 189 2287 9832

E-mel:

Pusat teknikal

Rumah - Pengurusan projek - Pusat teknikal - Acuan termoset Pengenalan

Acuan termoset Pengenalan

03. 09, 2022

Acuan Best Times juga mengkhusus dalam acuan SMC/BMC/GMT/LFT selama lebih sepuluh tahun.


SMC (sebatian acuan lembaran) ialah campuran resin polimer, pengisi sisipan, tetulang gentian, mangkin, pigmen, penstabil, agen pelepas dan pemekat. Pengilangan SMC adalah proses sebaris yang berterusan.


Proses ini menghasilkan kekuatan tinggi, bahagian yang kompleks dalam pelbagai saiz. Mati logam yang dipadankan dipasang dalam mesin pengacuan hidraulik. Caj bahan diletakkan secara manual atau robotik di dalam acuan; bahagian acuan yang dipanaskan ditutup, dan tekanan sehingga 2000 psi dikenakan. Masa kitaran berkisar antara satu hingga lima minit, bergantung pada saiz bahagian dan ketebalan. Ciri-ciri seperti tulang rusuk, bos dan sisipan boleh dibentuk.


Bahagian gentian kaca acuan mampatan dicirikan oleh saiz dan bentuk bersih, dua permukaan siap yang sangat baik, dan kebolehulangan bahagian-ke-bahagian yang luar biasa. Kos pemangkasan dan kemasan adalah minimum.


Salutan dalam acuan dan sistem vakum dalam alat tersedia untuk meningkatkan keupayaan cat permukaan, menghapuskan keperluan untuk primer.


Sebatian warna boleh disesuaikan.


Kelebihan bahagian pengacuan SMC adalah seperti berikut:

1. Kestabilan dimensi yang baik, termasuk rintangan haba yang sangat baik.

2. Boleh berpigmen untuk warna acuan, penampilan terbaik dengan tekstur acuan.

3. Pengekalan harta yang sangat baik dalam persekitaran sejuk dan panas.

4. Sesuai untuk kegunaan luaran dalam aplikasi yang melibatkan pendedahan UV dan air.


Acuan BMC (bulk molding compound) menggunakan plastik termoset yang terdiri daripada resin polimer, pelbagai pengisi sisipan, tetulang gentian, pemangkin, penstabil dan pigmen yang membentuk likat. Ia sangat diisi dan diperkuat dengan gentian pendek.


BMC boleh didapati dalam beg pukal serta bentuk slug. Operasi pencampuran boleh dilakukan dalam beberapa cara. Terdapat tiga kaedah untuk menggabungkan kaca dengan tampal: pengadun skru berterusan, pengadun bilah sigma dan pengadun bilah bajak. Proses yang dipilih adalah bergantung pada sifat produk tertentu, bentuk produk dan volum.


Bergantung pada aplikasi penggunaan akhir, sebatian dirumus untuk mencapai kawalan dimensi yang ketat, rintangan nyalaan, kekuatan dielektrik yang tinggi, rintangan kakisan dan noda serta kestabilan warna. Ciri alirannya yang sangat baik menjadikan acuan BMC sangat sesuai untuk pelbagai jenis aplikasi yang memerlukan ketepatan secara terperinci dan dimensi. Bahan boleh didapati dalam pelbagai warna.


Selain itu, acuan BMC sesuai untuk sama ada pengacuan mampatan atau pengacuan suntikan. Pengacuan pemampatan BMC digunakan untuk menghasilkan komponen kompleks seperti peralatan elektrik, komponen kereta, perumah untuk peralatan dan alatan elektrik, dalam jumlah industri yang besar.


GMT ialah Glass Mat Reinforced Thermoplastics, sejenis kompaun acuan lembaran dengan termoplastik bertetulang gentian. Ia dihasilkan pada laminator besar, menggunakan resin termoplastik dan satu atau lebih bentuk tetulang. Proses ini menghasilkan komposit separuh siap yang ringan, sebahagiannya disatukan, dalam bentuk kepingan. Kebanyakan bentuk dihasilkan dengan lebar 1300mm hingga 1400 mm. Walau bagaimanapun, beberapa bentuk yang lebih baharu dibuat kepada lebar yang lebih besar tetapi proprietari. Stok helaian boleh dipotong mengikut saiz untuk disesuaikan dengan penempatan dalam alat untuk aplikasi tertentu dan juga boleh menggabungkan permukaan hiasan atau berfungsi yang berlamina pada satu sisi. Acuan GMT memungkinkan pengeluaran bahagian besar dengan kos perkakas yang rendah dan masa kitaran yang cepat melalui pengacuan mampatan. Potensi untuk penyatuan bahagian memberikan peluang untuk mengurangkan lagi berat dan kos.


Kelebihan bahagian acuan GMT: penggunaan regenerasi, tekanan pembentukan rendah, tempoh penyimpanan yang lama, kitaran pembentukan pendek, kecekapan pengeluaran yang tinggi.


Acuan GMT kebanyakannya digunakan dalam Automotif dan bangunan & pembinaan, industri kimia, pembungkusan, peralatan sukan, dll.


LFT ialah bahan pengacuan pukal yang menampilkan filamen gentian berterusan sepanjang pelet yang membolehkan bahan ini mempamerkan peningkatan serentak dalam kekuatan, kekakuan dan rintangan hentaman pada julat suhu yang luas.


Sementara itu, D-LFT (Termoplastik gentian panjang terus) tersedia untuk pengacuan suntikan atau mampatan. Kebanyakan sistem D-LFT, suapan kaca berputar ke dalam penyemperit skru berkembar (TSE), di mana ia dicincang oleh skru kerana ia dicampur dengan polimer cair dan bahan tambahan yang telah dimeterkan secara berasingan. Untuk menambah baik kemasan permukaan, sesetengah sistem menggunakan pisau untuk memotong pra-roving sebelum masuk ke dalam TSE. Kaedah ini biasanya menghasilkan serat yang lebih pendek,manakala suapan keliling terus menghasilkan gentian panjang dan menghasilkan bahagian dengan prestasi struktur yang lebih tinggi.


Kelebihan acuan D-LFT ialah ia boleh mengurangkan kos pengeluaran dengan menghapuskan produk separuh siap dan usaha logistik, dan meningkatkan fleksibiliti pengeluaran.


Kami mempunyai pengalaman yang berjaya dalam membuat pelbagai jenis acuan untuk:

· Bahagian Auto: Bampar, hud enjin, casis, panel hadapan, pintu trak, papan pemuka, tudung lampu, papan kaki, spatbor dsb.

· Perkakas Komunikasi dan Elektrik: Kotak meter elektrik, kotak cawangan kabel, kotak pengubah dan pengedaran, penghawa dingin, piring satelit dll.

· Kebersihan dan Peralatan Dapur: Tab mandi, singki basuh, sinki, papan siling, casis, wainscot papan dinding dsb.

· Pintu: Kami mempunyai pengalaman unik dalam membuat acuan kulit pintu SMC/MDF/HDF dengan bijian kayu.

· Pengangkutan: Bot bermotor SMC, rangka kereta api SMC, tempat duduk kereta api, bumbung, bingkai tingkap dan tandas dsb.

· Pembinaan: Tangki air, tangki septik dll.

Tag: Acuan Bumbung SMC Tuck China, Pengilang, Pembekal, Kilang, Disesuaikan, Sebutharga, Buatan China, Acuan Alat Ganti, BMC Acuan, Sanitary Ware Mould, LFT Acuan, Acuan Untuk Kereta Api Dan Rel Berkelajuan Tinggi , Acuan SMC, Acuan Bot Motor, Acuan Kulit Pintu, Acuan Tempat Duduk SMC, Acuan Kereta Tenaga Baharu, sebatian acuan kepingan China, BMC China, sebatian acuan pukal China, Acuan LFT China (Termoplastik Gentian Panjang), Termoplastik Bertetulang Tikar Kaca GMT China. Acuan termoset China