Tel: +86 755 2357 1734

Mob: +86 189 2287 9832

E-mel:

Pusat teknikal

Rumah - Pengurusan projek - Pusat teknikal - Jenis Acuan Suntikan

Jenis Acuan Suntikan

03. 09, 2022

Terdapat banyak jenis acuan suntikan dan perkakas yang digunakan hari ini, seperti acuan dua plat, tiga plat dan tindanan. Acuan dua dan tiga plat lebih biasa digunakan untuk produk dinding berat dan bukan pembungkusan. Kedua-dua sistem pelari sejuk dan panas digunakan untuk acuan dua dan tiga plat. Semua acuan tindanan menggunakan manifold panas untuk menyampaikan cair ke rongga. Setiap komponen acuan mesti dimesin dan disiapkan mengikut dimensi yang tepat dengan toleransi yang sangat ketat dan mesti dirawat haba untuk dapat menahan tekanan suntikan dan pengapit yang sangat tinggi. Acuan suntikan ialah acuan paling mahal yang digunakan dalam pemprosesan plastik dengan masa pendahuluan yang sangat lama, diperlukan untuk reka bentuk dan fabrikasinya. Setiap acuan suntikan mesti diuji dan nyahpepijat untuk membuktikan sistem pelepasan, penyejukan dan/atau sistem pemanasan dan komponen pengendalian sebelum ia diletakkan dalam pengeluaran.


Acuan suntikan dua plat hanya mempunyai satu garisan pemisah. Jika pelari digunakan, ia disambungkan kepada produk acuan dan memerlukan penyingkiran dan pengasingan manual selepas bahagian itu dikeluarkan. Acuan suntikan jenis ini adalah yang paling murah untuk dibuat dan biasanya digunakan untuk bahagian yang mempunyai geometri yang agak mudah.


Jenis Acuan Suntikan


Acuan suntikan tiga platmempunyai dua garisan pemisah, satu untuk sistem pelari dan satu untuk produk acuan. Apabila acuan suntikan dibuka, pelari dipisahkan secara automatik daripada produk untuk membolehkan pengendalian berasingan. Ini menghapuskan keperluan untuk pengasingan dan penyingkiran manual dan sistem sprue dan runner boleh disalurkan terus ke sistem kitar semula. Acuan jenis ini lebih mahal daripada acuan dua plat.


Jenis Acuan Suntikan


Acuan suntikan tindanan boleh terdiri daripada dua, tiga atau empat peringkat. Kelebihan acuan tindanan ialah ia boleh, secara amnya, menghasilkan lebih banyak produk berbanding acuan dua atau tiga plat menggunakan tan pengapit mesin yang sama. Kelemahannya ialah ia memerlukan mesin penekan dengan bukaan siang yang lebih besar untuk menampung ketinggian acuan. Acuan suntikan jenis ini jauh lebih mahal dan mengambil masa yang lebih lama untuk dibina. Acuan tindanan tiga peringkat adalah sangat baru dan acuan tindanan empat peringkat telah wujud kurang daripada lima tahun. Industri bekas tenusu dan penutup biasanya menggunakan acuan tindanan. Empat peringkat adalah biasa untuk penutup, dan dua peringkat adalah biasa untuk bekas.


Jenis Acuan Suntikan