Tel: +86 755 2357 1734

Mob: +86 189 2287 9832

E-mel:

Pusat teknikal

Rumah - Pengurusan projek - Pusat teknikal - Apakah Acuan Suntikan Plastik?

Apakah Acuan Suntikan Plastik?

03. 09, 2022

Acuan suntikan adalah alat untuk membentuk plastik menjadi bentuk dan ukuran yang direka, ia menjadikan pengeluaran besar-besaran pada zaman kita lebih menjimatkan dan kecekapan, ia dipanggil ibu perindustrian. Anda tidak boleh bayangkan betapa orang biasa mampu membeli kereta jika komponen dibuat dengan tangan kosong. Lihat sekeliling di mana sahaja anda berada sekarang, anda melihat banyak benda yang diperbuat daripada plastik. Kesemuanya keluar daripada acuan suntikan.

Pada asasnya, acuan terdiri daripada 2 bahagian utama: rongga dan teras, bahagian rongga membentuk permukaan luar utama, bahagian teras membentuk ciri luaran bahagian acuan. , semasa pemprosesan acuan; teras dan rongga akan dipisahkan supaya bahagian itu boleh dikeluarkan. Sebaik-baiknya bahagian itu boleh dibentuk oleh rongga dan teras secara langsung. Tetapi dalam banyak kesempatan, selain rongga dan teras, ia memerlukan mekanisme yang rumit apabila objektif acuan adalah kompleks, terutamanya kerana bahagian-bahagian itu tidak dapat dilepaskan sepenuhnya oleh 2 arah, ia dipanggil undercut, yang tidak dapat dilepaskan oleh teras dan rongga secara langsung, terdapat pengangkat dan peluncur, mekanisme siri direka bentuk untuk melepaskan potongan bawah, jadi sebarang kejayaan acuan suntikan sangat bergantung pada reka bentuk.

Acuan suntikan ialah alat ketepatan dan juga mestilah cukup kuat untuk menahan beribu-ribu kitaran pengacuan tekanan tinggi, jadi bahan acuan suntikan mesti berhati-hati; ia biasanya keluli yang istimewa dan mahal, Cara pembuatan acuan suntikan telah diubah bersama-sama dengan pembangunan teknologi moden, langkah utama ialah pengilangan CNC, penggerudian, EDM, pemotongan wayar, teknologi CAD/CAE/CAM yang digunakan dalam julat yang luas menjadikan peneraju. -masa acuan membuat lebih pendek dan lebih pendek.

Apakah Acuan Suntikan Plastik?