Tel: +86 755 2357 1734

Mob: +86 189 2287 9832

E-mel:

Blog/berita

Rumah - Tentang kita - Blog/berita - Sistem pelari panas untuk pengetahuan acuan suntikan plastik

Sistem pelari panas untuk pengetahuan acuan suntikan plastik

03. 08, 2022

Mengapa kita memerlukan sistem pelari panas untuk acuan suntikan plastik?

Pelari sejuk acuan merujuk kepada bahagian antara rongga acuan dan pintu pagar. Plastik cair mengekalkan kecairannya di dalam pelari berdasarkan tekanan suntikan dan habanya sendiri. Walau bagaimanapun, sebagai sebahagian daripada bahan acuan, pelari bukanlah sebahagian daripada produk. Akibatnya, apabila mereka bentuk acuan, kita perlu mempertimbangkan bukan sahaja pengisian, tetapi juga pengeluaran penjimatan bahan dengan memendekkan atau mengecilkan pelari; sebenarnya, amat sukar untuk kita memiliki kedua-duanya melalui cold runner.tetapi sistem hot runner boleh menyelesaikan masalah ini.


Jenis & Aplikasi Pelari panas:

apabila menggunakan pelari panas, pemilihan jenis pintu yang betul adalah sangat penting, kerana jenis pintu secara langsung menentukan pemilihan komponen pelari panas serta pembuatan dan mereka bentuk acuan. oleh itu, hot runner boleh dikelaskan kepada 3 jenis berdasarkan jenis gate, iaitu (1) sistem hot tip hot runner, (2) sistem sprue gating hot runner dan (3) valve gating sistem hot runner.


Petua panas Pelari panas

Ia adalah pelari panas yang paling banyak digunakan, kerana setiap pembekal pelari panas menyediakan sistem ini. Walaupun sistem daripada pembekal yang berbeza menampilkan sisipan muncung dan muncung yang berbeza dengan bentuk dan saiz yang berbeza, ia berfungsi dengan tepat dengan cara yang sama, iaitu melaraskan dan mengawal suhu pengacuan dengan tepat di pintu pagar melalui kaedah yang menggabungkan hujung panas sisipan di hadapan muncung dengan sistem penyejukan. Setiap syarikat hot runner telah melabur banyak wang dalam R&D tip panas.


Sistem hot tip hot runner boleh digunakan untuk kebanyakan bahan acuan plastik, seperti PP, PE, PS, LCP, PA, PET, PBT, PEEK, POM, PEI, PMMA, ABS, PVC, PC, PSU dan TPU , dsb. Secara umumnya, pintu gerbang hujung panas digunakan untuk menghasilkan bahagian bersaiz sederhana dan kecil, esp. sesuai untuk pengeluaran bahagian makro. Diameter keratan pintu pagar biasanya antara 0.5mm dan 2.0mm.


Pelari panas Sprue Gating

Dalam sprue gating hot runner, plastik cair memasuki rongga acuan melalui paip terbuka. Kehilangan tekanan aliran cair di kawasan pintu adalah sangat kecil. Sistem sprue gating hot runner lebih sesuai untuk pengeluaran bahagian bersaiz sederhana dan besar. tanda pintu akan lebih kelihatan kerana saiz yang lebih besar. Jadi, sistem pelari panas sprue gating biasanya digunakan untuk produk dalaman atau komponen yang tidak mempunyai keperluan tinggi pada penampilan tanda pintu. Juga, gating sprue sering digunakan dalam kombinasi dengan pelari sejuk, iaitu mengambil muncung sprue sebagai pelari utama dan sprue, dan mereka bentuk gating sprue sepanjang pelari sejuk. Dalam aplikasi, gating sprue boleh dibuat lebih besar untuk aliran lancar, kerana tanda pintu pada pelari sejuk tidak penting.


Pelari panas bergating injap

Pelari panas bergating injap ialah satu lagi sistem pelari panas yang dibekalkan oleh syarikat pelari panas arus perdana global. Melalui pengawal pin injap, sistem jarum ini membuka atau menutup pintu secara mekanikal pada masa yang telah ditetapkan. Pelari panas jenis ini mempunyai kelebihan 2 sistem sebelumnya (pelari panas hujung panas & pelari panas sprue gating), seperti mengawal masa buka/tutup pintu pagar secara manual, membolehkan tanda pintu licin dan berkilat, dan mengembangkan aplikasi pelari panas.

(Teknologi produk acuan & plastik masa terbaik Ltd.)


sistem pelari panas untuk suntikan plastik acuan Pengetahuan


sistem pelari panas untuk suntikan plastik acuan Pengetahuan